Басарбовски манастир "Св. Димитрий Басарбовски"

Ортодоксално име:
Св. Димитрий Басарбовски

Близки манастири:
Ивановски скален манастир, Каранвърбовски манастир, Сяновски манастир, Копривецки манастир.

Последен коментар: Много обикаляме из България има толкова красиви места и едно от тях е това уникално място.Бяхме посрещнати с внимание и бяхме помазани от отеца за здраве.Надявме се в най скоро време да баде завършен новия храм.Хора посетето го и се радвайте и гордейте с България.

Местоположение на манастира:

Басарбовският скален манстир е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до с. Басарбово и на 10 километра от гр. Русе.
Tранспорт:
История на манастира:

Басарбовския скален манастир води началото си още от 2-то българско царство, но за пръв път името му е се споменава в османски данъчен регистър от 1431г. Най-известният обитател на манастира е родения през 1685г. в близкото с. Басарбово - Св. Димитър Бесарбовски, който прекарал целия си живот тук. Той дори е споменат от Паисий Хилендарски в неговата "История славянобългарска". След смъртта си, монаха бил погребан в селската църква, но по време на руско-турската война от 1768-1774г. мощите му били пренесени в Букурещ в църквата "Св.св. Константин и Елена", където се намират и до днес.

През 1911г. археолога Карел Шкорпил посетил Басарбовския манастир и подробно го описал. През 1937г. в манастира се настанил монаха Хрисант и започнал да го обновява. Същата година бил създаден и комитет за построяване на параклис посветен на Св. Димитър Басарбовски. Параклисът бил построен, но просъществувал до 1940г., когато бил разрушен от наводнение. Въпреки това отец Хрисант започнал да събира дарения и успял да построи две килии срещу църквата. След неговата смърт през 1961г., за манастира се грижели монах Партений, архимандрит Севастиен, протойерей Йордан Фичев, ставрофорен свещеноиконом Недялко Мавродиев и Минко Казаков. От 1993г. до 1999г. манастира обитавал йеромонах Иларион, а днес игумен е йеромонах Емилиан.
Архитектура и текущо състояние:

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката по която се влиза в манастира минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец изкопан от отец Димитрий. Водата в кладенеца се смята за лековита.

В подножието на скалите се намират две стаи и пещерата трапезария, построени през 1956г. От там по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която според преданието е спял св. Димитрий. Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941г. До него се намира голяма икона на светеца, изобразен в цял ръст,а около него десет житийни сцени с надписи на румънски /с кирилица/ и гръцки език. По други каменни стъпала се стига до естествена пещера, в която е погребан монах Хрисант. Пещерата изпълнява ролята на костница, в която е подредена и музейна сбирка.

През последните години бяха издадени 3 книги посветени на Басарбовската скална обител - "Богослужебна прослава на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски", "Преподобни Димитрий Басарбовски и неговият скален манастир до Русе" и " Моят земен живот".

Източник: Български манастири

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/489_attach_3820_normal.jpg