Монсерат

Северозападно от Барселона на около 50км. се намира националния парк Монсерат, представляващ огромен масив от заоблени скални блокове, вероятно резултат от далечен природен катаклизъм. Тук в каменните обятия на масива се намира едно от най-големите духовни и културни средища на Испания –манастирът „Монсерат”.Началото на манастирите е поставено в далечната 880г когато е основана и самата религиозна общност. В първоначалния си вид манастира е завършен през 1025г.Увековечавайки виденията на Дева Мария, Монсерат се превръща в най-святото място на територията на Каталуния.
Днес величествения архитектурен ансамбъл се състои от манастир, базилика и постница, и е хранилище на множество ценни творби и на уникални паметници на испанската писменост.
Централно място в комплекса заема голямата базилика, построена през 16в. и в продължение на столетия украсявана от ръцете на най-добрите майстори –от безименните зографи, дърворезбари и ваятели до Антонио Гауди. Интересен образец на средновековното изкуство е изключително ценната дървена фигура на Богородица и младенеца, наричана Черната Богородица, която в продължение на столетия е считана за покровителка на Каталуния. Много ценни са съвършено изработените златни барелефа, обграждащи мадоната, които са дело на Хоаким Рос. Отвътре целия просторен храм е украсен с експресивни и хармонично съчетани златни или дървени пластики.
Ценни произведения на изкуството се съхраняват и в манастирската съкровищница и в отделните параклиси из огромната територия на манастирския комплекс.Огромната библиотека на манастира съдържа повече от 250 000 тома изключително ценна литература, а също така 400 пергаментни свитъка и над 2000 древни ръкописа, между които и първите текстове на каталонския език от 12 век.
Особено място сред музеите на Монсерат заема пинакотеката с картини от Сурбаран, Ел Греко, Джордано , Караваджо и други известни представители на испанското и италианското изобразително изкуство. Тук също така могат да се видят и ранни разработки от творчеството на Пикасо.
Още през 13в. в Монсерат е било създадено академично учебно заведени за музика и вокално изкуство, а така също за хуманитарни и точни науки, наричано и досега „Есколаниа” От тук през изминалите векове са излезли много испански учени, не само духовници, но и светски лица.
Уникален и изключително ценен е и така наречения музей на библейските земи, който всъщност е богата и подредена с академична прецизност научноизследователска колекция от всички праисторически и исторически епохи в Месопотамия, Египет и Палестина.
Монсерат е светилище за каталунците и исторически архив за испанския народ. Той е средище и на традициите и народните занаяти на Каталуния, съхранила за потомството ценни образци от материалното и фолклорно творчество.

Източник: Резервация

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/489_attach_3825_normal.jpg