Алботински скален манастир

Местоположение на манастира:

Алботинският скален манастир е разположен в местността Алботин в дефилето на полупланинската част на Видинския край по течението на Рабровска река. Манастирът е близко до селата Раброво и Тополовец и на 25 км от Видин.
Транспорт:

До Алботинския скален манастир може да се стигне с кола от град Видин или от град Кула.
История на манастира:

Наименованието на манастира "Алботин" идва от изчезнало село със същото име, което е споменато в регистър на Видинската "кааза" от 1560г. Скалната обител е била изградена в скалата от северната страна на реката, като са били използвани естествени пещери и допълнително са били издълбани помещения и пристроени външни фасади и стени. Манастирският комплекс е на леснодостъпно място и това е допринесло за почти пълното му унищожение.

Помещенията в Алботинския манастир са били разположени верижно и всяко от тях е имало изход към терасата, покрита някога с обединяващ чардак, висящ над реката.
Манастирската църква е издълбана в най-вътрешната част от извивката на скалния масив и е ориентирана според изискванията на канона от запад на изток. Останките от трикорабния храм, богато украсен със стенописи и декоративни колони и корнизи, говорят за усърден молитвен живот и някогашно благолепие. Не е известно на кого е бил посветен манастирския храм, но се предполага, че е на Възкресение Христово, заради запазилата се и до днешни дни традиция на втория ден на Великден в подножието на манастира да се правят събори.

Северозападната част на Алботинската скална обител е била двуетажна и там се е намирала трапезария, която е втората по големина зала след църквата. На изток от храма има едно по-голямо помещение и след него са разположени килиите. Манастирът е бил действащ през 14в., за което свидетелстват запазени фрагменти от стенописи и надписи, и накитите (обеци, наушници, гривни), намерени в 29-те разкрити християнски гроба. Гробовете са на светски лица, ктитори, дарители на манастира и на членове на манастирското братство.
Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Алботинският скален манастир е нефункциониращ и запустял.
Настаняване в манастира:

Алботинския манастир е недействащ и не предлага настаняване.
Интересни места за посещения в района:

На 25 км източно от Алботинския манастир се намира гр. Видин, който разполага с интересни места за посещение, като крепостта Баба Вида, църквата "Св. Петка", джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу и др.

Източник: Български манастири

http://zazz.info/images/gallery/2012_5/489_attach_3822_normal.jpg